Justiția Pro Cetățean vă sfătuiește să nu lăsați birocrația și sistemul obtuz să vă afecteze viața. Puteți să vă câștigați drepturile în justiție. Totodată, puteți opta să vă faceți publice problemele pe care le întâmpinați iar colaboratorii noștri vor încerca să vă propună soluții.

Vă prezentăm, în continuare, un exemplu în care birocrația și sistemul obtuz de gândire puteau lua o viață nevinovată.

O prahoveancă a fost nevoită să dea în judecată Casa de Asigurări de Sănătate Prahova pentru a-i salva viața copilului din pântec, care s-a născut cu o malformație gravă a inimii. Funcționarii CAS Prahova au refuzat eliberarea formularului E 112 necesar unei intervenții chirurgicale la un spital din Germania, operația nefiind posibilă în România. Printre motivele invocate de funcționari s-a numărat și unul incredibil: fătul nu are CNP! Doar lupta mamei cu o birocrație absurdă a salvat viața unui copil altfel condamnat la moarte dacă s-ar fi născut în România.

În continuare, vă prezentăm pe scurt, povestea de coșmar trăită de tânăra mămică. Copilul pe care îl purta în pântec a fost diagnosticat cu o malformație cardiacă la spitalul de copii Maria Curie din Capitală. Medicul specialist a transmis că fetița va trebui operată pe cord deschis imediat după naștere și că o astfel de operație se poate face numai în străinătate. A fost găsit un spital din Germania unde copilul să fie operat în baza formularului E 112 . Funcționarii Casei de Asigurări de Sănătate Prahova au spus din start că este imposibil, că operația nu poate fi decontată pentru că fătul nu avea CNP?!

Pentru că se apropia data estimată a nașterii, viitoarea mămică a apelat la un avocat specialist în astfel cazuri și a dat în judecată CAS Prahova, contestând în Contencios refuzul de eliberare a formularului E 112. Având în vedere gravitatea cazului și presiunea timpului, termenele fixate de Tribunalul Prahova au fost rapide, astfel încât decizia a fost obținută în timp util, CAS Prahova fiind obligată să elibereze formularul E 112 atât pentru operația de naștere, cât și pentru intervenția chirurgicală pe cord deschis la copil.

Solutia pe scurt: Admite cererea de lămurire dispozitiv. Lămureşte dispozitivul sentinţei civile nr. 1582 din 16.08.2017 a Tribunalului Prahova, în sensul că perioada de valabilitate a formularului E 112 pentru naştere, va fi de la momentul eliberării, dar cel mai târziu de la data de 04.09.2017, până la data de 10.10.2017, iar perioada de valabilitate a formularului E 112 pentru serviciile medicale de care urmează să beneficieze copilul reclamantei, este de la momentul emiterii, cel mai târziu de la momentul naşterii şi se va întinde pe o perioadă de trei luni, cu posibilitatea de prelungire. Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare, care se va depune la Tribunalul Prahova. Pronunţată în şedinţă publică azi, 17.08.2017

Ulterior, femeia s-a internat în spitalul din Germania, unde nou născutul a fost operat cu succes.
Sursa: observatorulph.ro

Vom reveni cu amănunte!