1. Ieri 05.12.2017, studenții Facultății de Drept din cadrul Universității “1 Decembrie 1918” din Alba Iulia  au organizat o sesiune de procese simulate, procesele fiind preluate din cazuri reale. Evenimentul a fost deschis de doamna lect. univ. dr. avocat Tatu Angela, prezența acesteia ajutând la diminuarea emoțiilor pentru participanți.

Primul caz simulat a fost unul de speță penală – un accident rutier soldat cu o victimă. În cadrul procesului, procuratura, reprezentată prin studenta Maria Anca-Andrada, i-a acuzat pe inculpați, studenții Şuşman Nicolae și Iancu Ana, de săvârșirea infracțiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă și conducerea unui vehicul fără permis de conducere. Avocații inculpaților au fost studenții Miki Teglaş și Cristina Trifan. Părțile civile au fost Alexandra Cort si Iuliana Perți, reprezentate de avocații Galdea Oana și Valeria Purciuc, de asemenea studenți.  Judecatoarea de caz a fost reprezentată prin Dobre Dana. Martori au fost următorii studenți: Claudia Muntean, Ciufudean Andreea și Comșa Cristina. În ambele cazuri Nicola Alina Daniela a fost grefier.

Al doilea caz a fost mai antrenant, simulându-se un proces de viol, un caz interesant, în rechizitoriu fiind înscris că victima și agresorul au avut o relatie de câteva luni, victima locuind alături de agresor înainte de producerea faptei, acest lucru ducând la un proces dinamic între procuratură și avocatul inculpatului și mai ales între avocatul inculpatului și avocatul victimei. Studenții care au luat parte la simulare au fost: Maria Anca-Andrada – procuror, Alexandru Pățan – Judecător, Candale Iulia – victimă, Giredea Iulian – inculpat, Hentea Andrei -avocatul inculpatului, Mogoș Flavius – avocatul victimei, Comsa Cristina, Costea Gelu, Panu Cristian – martori.

Prin aceste două procese simulate studenții din anii terminali pot aprofunda mai multe cunoștințe practice pentru o viitoare carieră ca magistrat sau avocat, iar cei din primii ani de studiu își pot face o imagine mai amplă asupra ideii de a lucra cu legea.

Grupul de studenți organizatori ne informează ca un alt proces simulat, de data aceasta la un nivel mai amplu, va avea loc în semestrul al II- lea de studiu, el desfășurându-se la Curtea de Apel Alba.