Un vizitator al site-ului ne-a semnalat la articolul https://justitiaprocetatean.ro/2018/01/26/solutii-contradictorii-acordarea-grupelor-de-munca-practica-neunitara-sau-lacune-legislative/, evoluția tehnologică și modernizarea unor instanțe din România în ceea ce privește accesul la dosare online pentru magistrați, avocați și justițiabili.

Doamna ne-a adresat chiar și o întrebare: “Când se va implementa acest lucru la instanțele din Alba și de cine depinde?” (n.e)

Deoarece unul din scopurile principale ale asociației este acela de a facilita dialogul dintre cetățeni și instituții, am analizat acest subiect și am descoperit că vecinii noștri de la Cluj au implementat încă din 2013 un sistem de acest fel, ei fiind și primii din țară în acel moment.

https://www.clujust.ro/informaticianul-din-cluj-care-a-adus-instantele-in-secolul-vitezei-cereri-actiuni-citatii-si-dosare-online/05.03.2015

Curtea de Apel Cluj, la care sunt arondate instanțele din Cluj, Maramureș, Bistrița-Năsăud și Sălaj, are un sistem de instanță on-line denumit Info Centrul Curții de Apel Cluj. Cel care l-a creat este informaticianul șef de la Curte – Nicolae Guzu.

Ideea a venit ca alternativă la portalul instanțelor, care mergea foarte rău în acel moment.  Site-ul conține două aplicații mari: Info Dosar și Fișă dosar, fiind foarte util tuturor părților. Prin Fișa dosar se poate vedea parcursul dosarului și toate instanțele prin care a trecut, iar accesul la documente se realizează la partea de Info Dosar. Toate documentele se scanează și se atașează la dosar(încheieri de ședință, adrese, rezoluții și ceea ce se depune la dosar prin registratură).

Mai mult, s-a creat și o aplicație de înregistrare a acțiuniilor on-line unde se pot depune documente la dosarele deja existente (deschizi de la birou sau de acasă dosarul, creezi documentul, îl semnezi electronic, îl încarci la dosar și primești pe mail numărul de dosar).

Îi invităm pe magistrați, avocați și justițiabili să ofere o părere despre necesitatea implementării unui astfel de sistem și la instanțele din Alba.

Sursă: https://www.clujust.ro/informaticianul-din-cluj-care-a-adus-instantele-in-secolul-vitezei-cereri-actiuni-citatii-si-dosare-online/05.03.2015