Violența în familie devine un fenomen tot mai greu de gestionat și cu atât mai puțin de controlat.
Studiile arată că aproape 7 milioane de femei din lume au trecut printr-o formă de abuz în cursul vieții.
Doar cele mai recente cazuri prezentate de stiripesurse.ro, stirileprotv.ro și evz.ro.
Cum am tot văzut recent diferite cazuri ce au ca victime FEMEIA am dori să știm și opinia voastră cu privire la eficiența Ordinului de protecție pentru prevenirea și combaterea violenței în familie?
Ordinul de protecție este o măsura legală (reglementată prin Legea 217/2003, modificată și completată prin Legea 25/2012) pentru situațiile în care viața, integritatea fizică sau psihică ori libertatea este pusă în pericol printr-un act de violență din partea unui membru de familie.
Pentru înlăturarea acestei stări de pericol împotriva agresorului, la solicitarea victimei, instanța emite un Ordin de protecție, cu caracter provizoriu, prin care sunt instituite unele măsuri, obligații sau interdicții prevăzute la art. 27 ind. 8 alin (1).
Eficiența Ordinului de protecție este pusă la îndoială de evenimentele din ultimul timp în care victimele au fost ucise. Din păcate, situația tristă în care se găsește poliția în prezent (personal tot mai puțin din cauza pensionărilor în masă, dotare slabă din cauza restricțiilor bugetare, scandaluri peste scandaluri) poate fi una dintre cauzele incapacității de reacție în astfel de situații. Cu siguranță și polițiștii și-ar dori să poată să intervină prompt și la obiect de fiecare dată.
Și totuși, femeile ajung să fie ucise deși în marea majoritate a cazurilor exista un Ordin de protecție instituit asupra agresorului…
În anii ‘90 feminista Jane Caputi și criminologul Diana Russell au introdus termenul de ”feminicid” care particularizează infracțiunea de omor asupra unei femei.
FEMINICID = Orice formă de violență exercitată sistematic asupra femeilor în numele unei structuri ideologice de natură patriarhală, cu scopul de a perpetua subordonarea de a anihila identitatea prin dominare fizică ori psihologică, până la sclavie ori deces.
Cea mai actuală definiție a acestui termen este: forma extremă de violență împotriva femeii, produsă de încălcarea drepturilor în mediul public sau privat, prin diverse metode misogine – rele tratamente, violențe fizice, abuzuri psihice, sexuale, educative, care pun femeia în poziție de inferioritate care pot culmina cu tentativa/uciderea sa (conform DEX).
Fiecare dintre noi a auzit măcar de un astfel de caz însă, lipsa de reacție a majorității face posibilă perpetuarea fenomenului.
Vă cerem să nu rămânem indiferenți!