Pet-uri, cutii de conserve, sticle de băutură, doze de bere, pungi și saci de gunoi așezați unul peste altul sau care se revărsau din pubele și tomberoane direct pe caldarâm. Imaginea pe care fiecare cetățean din Alba Iulia, plătitor de taxe și impozite a avut-o luni dimineață când a ieșit din locuință.

Motivul nu a fost vreun omagiu mai excentric adus consumului în exces, ci unul mult mai simplu.

La sfârșitul săptămânii trecute, operatorul de salubritate – Polaris, care deșervește Alba Iulia, dar și alte localități din zonă, a rămas fără autorizația de a depozita resturile menajere, pe rampa de depozitare provizorie a gunoiului de la Bărăbanț.

gunoaie

Mai exact, în lipsa unui operator la depozitul ecologic de la Galda de Jos, una dintre cele mai mari investiții din Transilvania în domeniul deșeurilor, firma care ridică gunoiul cetățenilor din Alba Iulia trebuie întâi să îl depoziteze pe platforma de la Bărăbanț, iar de acolo să îl transporte sute de kilometri, la un depozit de gunoi din Târgu Jiu.

Condiția ce mai importantă în depozitarea gunoiului pe platforma de la Bărăbanț este ca acesta să nu fie ținut mai mult de 24 de ore.

gunoaie

În urma unei plângeri venite din partea unei persoane juridice care își are sediul pe lângă platforma de la Bărăbanț, Agenția Națională pentru Protecția Mediului a retras autorizația de depozitare a gunoiului operatorului Polaris.

Mai pe scurt, de vineri gunoiul din Alba Iulia, dar și din restul localităților unde mai operează firma, nu a mai fost ridicat.

gunoaie

Luni, după trei zile de neridicare a gunoiului, resturile menajere au devenit vedete, orașul a fost năpădit de ele, iar autoritățile locale dar și județene au trebuit să ia decizii.

Soluții găsite de autorități

În jurul orei 10.00, la nivelul Primăriei Alba Iulia se desfășura o ședință de urgență, în care reprezentanții instituției încercau să găsească soluții.

După un timp, a fost găsită și soluția, provizorie și ea de altfel.

Pentru următoarele 60 de zile, gunoiul va fi depozitat tot la platforma de la Bărăbanț, iar primăria și-a luat angajamentul că va amenaja în cele 60 de zile, o nouă platformă pentru depozitarea provizorie a resturilor meanjere.

Aceștia au propus și trei zone în care s-ar putea amenaja o nouă platformă: ”Sunt avute în vedere 3 posibile amplasamente (2 spații pe strada Gheorghe Șincai – zona stației de transformare și 1 spațiu pe strada Rogozului – zona stației de epurare)” au transmis reprezentanții Primăriei Alba Iulia într-un comunicat de presă, citat de alba24.ro.

De asemenea, aceștia au mai precizat că toate problemele de la Bărăbanț pentru care a fost retrasă autorizația au fost rezolvate, iar luni în jurul prânzului Polaris aștepta ”undă verde” din partea Gărzii de Mediu pentru a-și relua activitate.

Mai mult, viceprimarul Voicu Paul declara în același comunicat de presă că toată situația are un iz politic: ”Este vizibil că situația creată are un iz politic, având în vedere că în cei 5 ani de funcționare a stației de transfer doar în anii în care sunt alegeri se iau măsuri de suspendare a activității operatorului de salubritate”.

La ora 15.00, a fost organizată chiar și o ședință de urgență la sediul Prefecturii din Alba Iulia, iar la 15.30 o conferință de presă în care s-a discutat situația problematică a gunoiului din municipiu și încă o dată autoritățile locale au dat asigurări că în 60 de zile va exista o altă platformă de depozitare provizorie a gunoiului din Alba Iulia.

Luni seara, Polaris și-a reluat activitate de ridicare a gunoiului. 

Între timp la Galda

Între timp depozitul de gunoi de la Galda, o investiție enormă, la norme UE, rămâne cel mai scump ”muzeu” în aer liber din județ neavând operator, din cauza contestațiilor pentru atribuirea unei firme care să opereze centrul.

Potrivit alba24.ro, la sfârșitul anului 2019, magistrații Curții de Apel Alba Iulia au respins în data de  14 octombrie, ca nefondată, plângerea făcută de SC ECO SUD SRL, în contradictoriu cu Consiliul Județean Alba, SC ECO Bihor SRL și Polaris Mediu SRL, față de decizia  CNSC, prin anularea raportului prin care Eco Sud SA Bucureşti a câștigat licitația cu o ofertă în valoare de 77,28 milioane de lei.

La începutul lunii octombrie a anului 2019, CNSC a admis contestațiile depuse de companiile Eco Bihor SRL Oradea şi Polaris Mediu SRL Târgu Jiu, privind rezultatul procedurii de atribuire a concesionării Centrului de management al deșeurilor de la Galda de Jos, investiție finalizată în urmă cu câțiva ani, dar nefuncțională din cauza unor erori de procedură la licitația organizată de Consiliul Județean Alba.