Decizie importantă în procesul retrocedării Bibliotecii Batthyaneum la Înalta Curte de Casație și Justiție. Instanța supremă a respins recursul Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Alba Iulia ca nefondat, conform unei decizii luate în 25 mai 2021.

Decizia DEFINITIVĂ vine după ce Arhiepiscopia Romano-Catolică a pierdut procesul la Curtea de Apel Alba-Iulia și a făcut recurs.

ÎCCJ a luat o decizie după ce Arhiepiscopia Romano-Catolică Alba Iulia a făcut recurs cu privire la retrocedarea Bibliotecii Batthyaneum.

Conform hotărârii instanței, ÎCCJ ”Respinge recursul declarat de Arhiepiscopia Româno-Catolică Alba Iulia împotriva sentinței 153/2018 din 4 iulie 2018 a Curții de Apel Alba Iulia – Secția de contencios administrativ și fiscal, ca nefondat. Definitivă. Pronunțată în ședință publică, astăzi, 25 mai 2021”.

Un ordin al fostului ministru Daniel Breaz  a influențat sentința
Daniel Breaz, care, în 2019, ca ministru al Culturii şi Identităţii Naţionale, anunța actul normativ ”prin care statul român să poată interveni, acolo unde se consideră, indiferent de dreptul de proprietate al clădirii respective, al cetăţii, al sitului, fără acordul proprietarilor, pentru a nu pierde anumite vestigii, pentru a nu pierde anumite obiective, unele turistice, altele istorice” scrie DCNews.

Cu privire la Biblioteca Batthyaneum, afirma că ”Termenul e în noiembrie 2021. Batthyaneum nu poate aştepta până atunci”. Și n-a așteptat! Decizia e venit mai devreme. Termenul era, într-adevăr 9 noiembrie 2021.

Miza Bibliotecii Batthyaneum

Biblioteca Batthyaneum funcţionează din secolul al XVIII-lea în fosta biserică trinitariană din Alba Iulia şi unde se află cea mai valoroasă colecţie de manuscrise medievale occidentale de pe teritoriul României.

Aici se află şi cel mai vechi manuscris de acest gen, Codex Aureus, realizat între 805 şi 810, cunoscut şi sub numele de Evangheliarul de la Lorch.

Prima jumătate a Codex-ului a ajuns la Alba Iulia în 1786, iar cea de-a doua se află la Biblioteca Vaticanului. Coperţile originale se găsesc la muzee din Londra şi Roma.

În vara lui 2018, Curtea de Apel Alba Iulia a respins solicitarea Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Alba Iulia de anulare a deciziei prin care Comisia specială de retrocedare a unor bunuri imobiliare care au aparţinut cultelor religioase din România a respins cererea acesteia de retrocedare a imobilului Bibliotecii Batthyaneum, precum şi a bunurilor mobile, printre care şi Codex Aureus.